Verzonden in 2-3 werkdagen Uitgebreide beeldbank met Quotes, Colors & Prints

De beste tips voor het ophangen van foto’s

Ben je klaar om je huis een warme, uitnodigende sfeer te geven, maar twijfel je nog over het juiste formaat, de hoogte of de plek van je foto’s? We hebben de perfecte foto's ophangen tips voor je verzameld die je helpen om meer gezelligheid in je huis te brengen. Of je nu een kleine verandering wilt of een volledige make-over. Met onze tips voor het ophangen van foto’s of wanddecoratie maak je van je huis een echt thuis.

Hoe hoog moet een foto hangen?

De meeste mensen zijn geneigd om hun foto's te hoog op te hangen, waardoor het uiteindelijk wat klein en vreemd op je muur kan lijken. Hang je foto's ongeveer op ooghoogte op. Hou daarvoor het midden van de fotocollage of wanddecoratie aan. Mocht je dit moeilijk vinden om te bepalen, kan je als richtlijn aanhouden: 150 cm vanaf de vloer tot het midden van je foto's of collage. Zo zit je altijd goed!

Een extra tip is om de hoogte aan te passen aan de functie van de kamer. In de woonkamer waar je meestal zit, kun je jouw fotocollage iets lager hangen zodat het meer richting ooghoogte gaat wanneer je zit. In een gang of entree waar mensen meestal staan, houd je de standaard ooghoogte aan. Dit zorgt voor een harmonieus gevoel en wanddecoratie die past bij hoe de ruimte bedoelt is.

Lees voor meer tips deze blog over de perfecte maat en indeling van je fotocollage.

Hoe hoog fotocollage hangen

Bepaal de juiste plek voor je foto's

Het bepalen van de juiste plek voor je foto’s hangt af van verschillende factoren zoals de ruimte die je beschikbaar hebt, afmetingen, kleuren van de muur, lichtinval en hoe je jouw fotocollage het leukste kan combineren met de rest van je interieur.

Heb je bijvoorbeeld een losse wat kleinere muur gekozen voor je foto’s of collage? Een goede richtlijn is om ongeveer 2/3 van de breedte van de muur te bedekken. Al mag het soms juist meer óf minder zijn. Veel mensen kiezen voor een gecentreerde indeling van hun fotocollage. Maar voor een speels effect kun je ook kiezen voor een asymmetrische indeling, waarbij je jouw wanddecoratie uit het midden ophangt.

Denk ook na over de functie van de kamer en hoe de foto’s daarbij passen. In een woonkamer kan een grote fotocollage een gezellige sfeer creëren, terwijl in een slaapkamer meer rustgevende beelden wellicht beter passen.

Daarnaast is het erg leuk om je foto’s te combineren met meubelstukken en andere decoratie. Recht of schuin boven een dressoir kast of losse stoel bijvoorbeeld.

Foto's ophangen en lichtinval tips

Foto’s & lichtinval

Gebruik idealiter natuurlijk lichtinval om je foto’s te accentueren. Probeer je wanddecoratie het liefste niet direct tegenover ramen te hangen om schittering op je foto’s te vermijden. Maar maak gebruik van diffuus natuurlijk licht om je fotocollage te verlichten. Dat geeft vaak het mooiste effect!

Kijk maar eens naar deze afbeelding van een fotocollage in de slaapkamer. Deze hangt op een muur die haaks op het raam (rechts) staat. Je ziet direct de schittering in het Eijffinger paneel omdat het licht schuin van de zijkant komt. Mooi hè?

Als alternatief kan je kiezen voor sfeerverlichting of spotjes om je foto’s op een perfecte manier uit te lichten. Je dierbare foto’s verdienen een plek in de spotlight, dus kijk goed hoe jij je foto’s het mooiste uit kan lichten!

Foto’s ophangen & lichtinval

Gebruik idealiter natuurlijk lichtinval om je foto’s te accentueren. Probeer je wanddecoratie het liefste niet direct tegenover ramen te hangen om schittering op je foto’s te vermijden. Maar maak gebruik van diffuus natuurlijk licht om je fotocollage te verlichten. Dat geeft vaak het mooiste effect!

Kijk maar eens naar deze afbeelding van een fotocollage in de slaapkamer. Deze hangt op een muur die haaks op het raam (rechts) staat. Je ziet direct de schittering in het Eijffinger paneel omdat het licht schuin van de zijkant komt. Mooi hè?

Als alternatief kan je kiezen voor sfeerverlichting of spotjes om je foto’s op een perfecte manier uit te lichten. Je dierbare foto’s verdienen een plek in de spotlight, dus kijk goed hoe jij je foto’s het mooiste uit kan lichten!

Foto's ophangen en lichtinval tips

Meten is weten

Hoe kies je de perfecte maat voor je fotocollage? Ook hier kan je de eerder genoemde richtlijn van 2/3 van de muur nemen. Maar een nog betere tip is om de contouren van je decoratie af te plakken met plakband op de muur. Dit geeft je een goed idee van hoe het eruit zal zien, voordat je daadwerkelijk bestelt.

Grote kans dat je jouw Modulari later nog wilt uitbreiden, dus vergeet natuurlijk niet om nog ruimte over te laten voor toekomstige uitbreidingen van je Modulari collectie!

Bepaal de maat van je foto’s

Vind je het moeilijk om een formaat foto’s te kiezen? Maak dan met behulp van kranten of karton sjablonen van verschillende formaten en plak deze op de muur. Dit helpt je om een beter visueel beeld te krijgen van hoe je fotocollage er precies op de muur uit zal zien.

Vergeet niet om ook de verhoudingen in de ruimte in gedachten te houden. Een te kleine wanddecoratie kan verloren gaan op een grote muur, terwijl een te grote decoratie overweldigend kan zijn in een kleine ruimte.

Denk ook na over de functie van de kamer en hoe de afbeeldingen daarbij passen. In een woonkamer kan een grote fotocollage een gezellige sfeer creëren, terwijl in een slaapkamer meer rustgevende beelden wellicht beter passen.

Tip: Uit ervaring weten wij dat klanten vaak een te klein formaat voor hun foto’s kiezen. Bij twijfel tussen 2 maten, kies dan altijd voor de grootste maat.

Juiste formaat foto's ophangen

Foto ophangen boven de bank

Een veelgemaakte fout is het ophangen van je foto’s te hoog boven de bank. Ga ook hier weer uit van ongeveer op ooghoogte, maar eventueel net wat lager, omdat je in deze ruimte vaak zit in plaats van staat.

Qua breedte is een goede richtlijn om je decoratie 2/3 van de lengte van de bank te laten beslaan wanneer je deze gecentreerd op wilt hangen.

Wil je liever een speels effect? Hang je foto’s dan juist uit het midden van de bank of boven de hoek van je bank, zodat je verbinding creëert met het deel van je interieur ernaast.

Denk ook na over het combineren van verschillende formaten foto’s of afbeeldingen. Je kunt bijvoorbeeld een grote foto ophangen door deze in onze ontwerpstudio te verspreiden over meerdere vormen en deze te combineren met kleinere foto’s om een dynamische look te creëren.

Collage ophangen boven bank tips
Foto ophangen boven je bed tips

Foto's boven het bed

Met foto’s ophangen boven het bed kan je wat meer kanten op. Hang je foto’s gecentreerd boven het bed ongeveer op 2/3 van de breedte van je bed, laat ze bijna de gehele breedte van je bed beslaan óf hang ze juist speels half boven/half naast je bed. Zorg er weer voor dat je foto’s niet te hoog boven je bed hangen, maar ongeveer op ooghoogte, of net iets lager. Pas op dat je niet voor een te kleine fotocollage kiest, dan valt deze snel in het niet naast zo’n groot meubel als het bed.

Daarnaast is je slaapkamer natuurlijk bedoelt om op te laden en rust te geven. Denk daarom ook aan het gebruik van kleuren en thema’s die rust en ontspanning geven, zoals zachte pastelkleuren, neutrale kleuren of serene natuurbeelden. Combineer de kleuren van je foto’s met beddengoed en kussens in dezelfde kleuren om een samenhangend geheel te creëren.

Foto's ophangen boven het bed

Voor foto’s ophangen boven het bed is de 2/3 regel ook een goede richtlijn. Hang je wanddecoratie gecentreerd boven het bed ongeveer op 2/3 van de breedte van je bed. Zorg ervoor dat het niet te hoog hangt, maar ongeveer op ooghoogte, zodat het een harmonieus geheel vormt met het bed en de rest van de kamer.

Je slaapkamer is bedoelt om op te laden en rust te geven. Denk daarom ook aan het gebruik van kleuren en thema’s die rust en ontspanning geven, zoals zachte pastelkleuren, neutrale kleuren of serene natuurbeelden. Combineer je wanddecoratie met bijpassende beddengoed en kussens om een samenhangend geheel te creëren.

Een mix van afbeeldingen ophangen in het trapgat

Foto’s in het trapgat ophangen kan best even een uitdaging zijn. Je kan gewoon voor een rechte fotocollage kiezen, maar nog wat creatiever is het om ervoor te zorgen dat je foto’s de lijn van de trap volgen en dat het midden van je wanddecoratie op ooghoogte blijft terwijl je de trap oploopt. Dit zorgt ervoor dat je de foto’s zo goed mogelijk kan zien terwijl je naar boven of beneden loopt.

Tips voor wanddecoratie ophangen op schuine wanden

Heb je een schuine wand die je wilt decoreren? Dan kan je ervoor kiezen om wanddecoraties op te hangen die de vorm van de muur volgen. Maar wil je graag foto’s of afbeeldingen op deze muur ophangen? Dan kan je deze natuurlijk niet zomaar aan een spijker ophangen. Gebruik in plaats daarvan foto’s die je kan ophangen met plakstrips en magneten. Ons magnetisch ophangsysteem is daar perfect voor!

Qua indeling op een schuine wand is het leuk om te werken met asymmetrische indelingen om de ruimte nog wat dynamischer te maken. Een schuine wand blijft een uitdaging, maar met de juiste muurdecoratie weet jij ook van deze wand een pareltje te maken.

Tips voor wanddecoratie ophangen in de badkamer of keuken

Ruimtes waarbij je misschien niet zo één, twee drie aan foto’s als wanddecoratie denkt zijn de badkamer en keuken. Terwijl het op deze wanden ook een erg leuke toevoeging kan zijn! Een fotocollage met inspirerende afbeeldingen of quotes is een origineel idee voor je badkamer voor de wanden die niet al te nat worden.

Voor de keuken zijn magneetborden, krijtborden en of onze kurkpanelen een leuke en praktische optie. Hang je fotocollage op boven een wandplank of boven je werkblad om een leuk hoekje te creëren. Voeg een kurkpaneel toe en gebruik onze pushpins om een boodschappenlijstje, notitieblaadje of leuk kaartje aan vast te maken.

Wanddecoratie keuken en badkamer
Hoe foto's ophangen aan je muur

Foto’s ophangen zonder boren

Misschien wel de allerbeste tip die wij kunnen geven voor het ophangen van je foto’s is om voor decoratie te kiezen waarbij je niet hoeft te boren. Nooit meer gedoe met botte boren en stof. En nooit meer vervelende gaten in je muur wanneer je jouw foto’s wilt vervangen of verplaatsen!

Gebruik bijvoorbeeld zelfklevende haken of ons zelfklevende magnetische ophangsysteem. Dit is ideaal als je vaak wilt wisselen van foto’s, in een huurhuis woont waar boren niet is toegestaan of als je gewoon geen gedoe wilt.

In onze studio maak je een fotocollage met behulp van onze plakstrips en magnetisch ophangsysteem. Je kunt de lay-out van je collage daardoor heel gemakkelijk aanpassen zonder de muur te beschadigen!

Kan je niet wachten om aan de slag te gaan? Ontwerp je eigen fotocollage via de knop hieronder!

Foto’s ophangen zonder boren

Misschien wel de allerbeste tip die wij kunnen geven voor het ophangen van je wanddecoratie is om voor decoratie te kiezen waarbij je niet hoeft te boren. Nooit meer gedoe met botte boren en stof. En nooit meer vervelende gaten in je muur wanneer je jouw wanddecoratie wilt vervangen of verplaatsen! Gebruik bijvoorbeeld zelfklevende haken of ons zelfklevende magnetische ophangsysteem. Dit is ideaal als je vaak wilt wisselen van decoratie, in een huurhuis woont waar boren niet is toegestaan of als je gewoon geen gedoe wilt.

Een leuk idee is om een fotocollage te maken met behulp van onze plakstrips en magnetisch ophangsysteem. Je kunt de lay-out van je collage gemakkelijk aanpassen of uitbreiden zonder de muur te beschadigen.

Je fotocollage ophangen met meegeleverde afstandhouders

Modulari maakt het je makkelijk om je afbeeldingen perfect op te hangen. Gebruik de meegeleverde afstandshouders om ervoor te zorgen dat je hexagon of square elementen altijd op dezelfde afstand van elkaar opgehangen worden. Dit geeft een strak en consistent resultaat, zónder gedoe.

Heb je voor onze circles gekozen? Dan is het juist leuk om ze wat speelser op te hangen. Kies voor verschillende formaten circles en hang deze naar eigen inzicht speels op je muur. Hiervoor heb je geen afstandshouders nodig om ze op te kunnen hangen, maar laat je creativiteit lekker gaan!

Één van de beste tips voor het ophangen van foto's

Kies voor foto’s die je makkelijk kan verwisselen. Zo kan je heel eenvoudig seizoensgebonden foto’s of afbeeldingen gebruiken. Wissel je elementen regelmatig om en pas je fotocollage aan het seizoen of de feestdagen aan.

Je hoeft slechts een paar foto’s te verwisselen om je interieur fris en interessant te houden. Het geeft je ook de kans om steeds nieuwe stijlen en kleuren uit te proberen zonder permanente veranderingen aan te brengen.

Door ons magnetisch ophangsysteem kan je de elementen heel makkelijk verwisselen en houd je jouw interieur altijd up-to-date!

Heb je wat gehad aan onze foto’s ophangen tips? Ga direct aan de slag of start vandaag nog met het ontwerpen van een fotocollage in onze studio!

Foto's ophangen tips makkelijk verwisselen

Verzendkosten

Verzendkosten

Levertijd:
4 werkdagen *
Prijs:
4,95 €
Levertijd:
4 werkdagen *
Prijs:
4,95 €
Levertijd:
5 werkdagen *
Prijs:
5,95 €
Levertijd:
5 werkdagen *
Prijs:
4,95 €
Levertijd:
4 werkdagen *
Prijs:
5,95 €
Levertijd:
6 werkdagen *
Prijs:
5,95 €
Levertijd:
6 werkdagen *
Prijs:
6,95 €
Levertijd:
5 werkdagen *
Prijs:
4,95 €
Levertijd:
6 werkdagen *
Prijs:
8,95 €
Levertijd:
6 werkdagen *
Prijs:
6,95 €
Levertijd:
6 werkdagen *
Prijs:
7,95 €
Levertijd:
6 werkdagen *
Prijs:
5,95 €
Levertijd:
7 werkdagen *
Prijs:
7,95 €
Levertijd:
8 werkdagen *
Prijs:
7,95 €
Levertijd:
6 werkdagen *
Prijs:
6,95 €
Levertijd:
6 werkdagen *
Prijs:
6,95 €
Levertijd:
6 werkdagen *
Prijs:
9,95 €
Levertijd:
6 werkdagen *
Prijs:
7,95 €
Levertijd:
6 werkdagen *
Prijs:
7,95 €
Levertijd:
5 werkdagen *
Prijs:
5,95 €

* afhankelijk van de drukte bij de vervoerder